Zaterdag 16 mei 2015 Brottum 36 km , B&B Johannesgarden

Zacht karren, kinderen spelen

Zacht karren, kinderen spelen

Mooi, mooi

Mooi, mooi

Genomen vanaf de touristenroute

Genomen vanaf de touristenroute

Is dit mijn besproken B&B?

Is dit mijn besproken B&B?

Het echte B&B Johannesgard

Het echte B&B Johannesgard

Keuken met doorkijk naar gang met slaapkamers en douches

Keuken met doorkijk naar gang met slaapkamers en douches

Indruk van de route

Indruk van de route

Kerk van Ringsaker

Kerk van Ringsaker

Deze tandtechnicus heeft zijn naam veranderd van Snotnaas in Slotnaas. Begrijpelijk.

Deze tandtechnicus heeft zijn naam veranderd van Snotnaas in Slotnaas. Begrijpelijk.

Foto van oude Volvo, gemaakt voor vriend Wil Sp

Foto van oude Volvo, gemaakt voor vriend Wil Sp

Nog eens voor Wil

Nog eens voor Wil

Landschapsimpressie

Landschapsimpressie

Eland

Eland

Naarmate ik noordelijker kom blijven de narcissen in bloei.

Naarmate ik noordelijker kom blijven de narcissen in bloei.

Oldtimers. Nationale hobby?

Oldtimers. Nationale hobby?

Hiermee schiet ik wat meer op

Hiermee schiet ik wat meer op

Oudste boom in regio, Tokstad-den

Oudste boom in regio, Tokstad-den

Verhaal bij de den

Verhaal bij de den


De dag wordt begonnen met een lekkere douche. Lekker, die douche, maar de stank die uit de waterafvoer kwam was niet van de lucht. Ik herkende die van vroeger, mijn hbs-tijd: de stank van stinkbommen, H2S, rotte eieren, die het lokaal vulde als weer eens een onderwijzer werd gepest. De stank werd geassocieerd met lol uit de pubertijd, dus het was niet alléén negatief. Tosca vond het ook om te “kotsen”, want ze braakte alles uit van gisteren: de vermalen en verteerde reeënpoot, haar avondeten, alles, om het direct daarna weer allemaal op te eten. Waarschijnlijk had ze zin in warm eten. Ik dweilde de alweer schoongelikte vloer en vertrok maar gauw.
Kille start, maar nog droog. Dat duurde niet lang. Na een paar uur begon het heel fijn te miezeren en dat hield de rest van de dag aan. Vele hoogtemeters moesten worden overwonnen, in ieder geval de nodige honderden, op en neer. Vaak over rustige asfaltwegen, maar ook vaak via grintwegen. Veel wegen tussen dorpen zijn niet geasfalteerd, maar gaten zijn er nauwelijks in die wegen. Ik zag in de verte een eland, weer zonder gewei, vlak bij een geïsoleerd huis. Ik probeerde een foto met de zoom van de camera, maar betwijfel of het iets is geworden. Mijn 2e levende eland. Ook nu van ondefinieerbare sexe. Ik had er al een aantal meer gezien, maar die stonden als reliëf gedrukt op de putdeksels van de straten. Die tellen niet mee, vind ik.
Vanmorgen, na een paar uur lopen, nam ik een paar koppen koffie bij een motel. Daar kon ik meteen mijn blog van gisteren via wifi op de site zetten. En weer verder door een bijzonder fraai berglandschap. Huizen zijn leuk gekleurd. Meestal rood of wit en geel, maar ook blauw en groen kom ik tegen. Ik zie nogal wat plaatsen waar machines en auto’s worden gerepareerd. Opvallend vaak staan daar oldtimer auto’s, maar ook oldtimer tractoren en andere machines. Het lijkt wel een nationale hobby, die antieke auto’s, al zie ik ze bijna niet op de weg. De route vind ik maar zeer matig gemarkeerd.
Het land is werkelijk schitterend en doet me vaak denken aan Zwitserland en ook aan Canada, BC. Maar ja, vandaag 6-9 gr, regen. Door een ruit zou het prachtig zijn, maar als je met Raynaud-vingers (koude vingers), zoals ik, er door moet, waardeer je toch weer de luxe van een auto of verwarmde woning.
Vaak kies ik de weg via mijn gps-kaart, om dan meestal uiteindelijk toch wel op de bedoelde Olavsroute weer ergens uit te komen. Maar het loopt dan soms wat onzeker. Gezien het lange traject van vandaag en het slechte weer, heb ik geen zin in omlopen. De grootste dennenboom in de verre omtrek, zo’n 500 jaar oud, de Tokstad-den, werd gepasseerd. Ik was niet zo heel erg onder de indruk van de boom. Als je Douglasdennen in Canada en sequoia’s hebt gezien, is deze niet zo indrukwekkend. Waarrschijnlijk groeien ze hier ook maar heel langzaam. Wel boeiend is de hele geschiedenis rondom de boom. Zie foto.
In een tankstation is het tijd voor een baguette en een hotdog met een kop koffie: 15 E. Noorwegen is wel een erg duur land. Vanaf het tankstation bespreek ik een campinghut voor vanavond. Lekker goedkoop volgens mijn boekje. En in de gemeenschapsruimte van een camping is meestal wel wifi en verwarming.
Ik maak een foto van het kerkje van Ringsaker en kom even voor 6 u. aan bij ” camping” Brottum. Even schrikken: een aantal kleine houten mini-tuinhuisjes met daarin 2 of 4 stapelbedden, in vrij deplorabele toestand, en verder niets. De sanitaire voorzieningen zien er erg shabby uit. Verwarming zie ik nergens en het is niet warmer dan 6 gr. Bovendien zijn de prijzen hoger dan in mijn boekje staan. Zou ik nog een uur doorlopen? Daar is een B&B, maar wel weer nog duurder. Maar ik heb de campinghut al besproken en de beheerder zou ook speciaal voor mij wat te eten kopen. Ik besluit eerst de beheerder te bellen, dat ik er al ben en dan zie ik wel verder. Helaas vergeten een foto te maken van de campinghut.
Toch eerst maar eens geïnformeerd bij het B&B zo’n 3 km. verder. Die zouden pas open gaan op 1 juni. Maar je weet nooit. Een vriendelijke dame zegt dat mijn bedje is gespreid en warm op me ligt te wachten. Er is verwarming, eten in voorraad, wifi. En de prijs die ze noemt ligt onder die van de “camping”. Nou, dan is goede raad niet duur: ik bel de camping af. Zei dat ik het niet haalde, de afstand te groot was. Leugentje om bestwil, noemen ze dat. Het was ook absoluut geen prijs-kwaliteitverhouding. 3 Kwartier later kwam ik aan bij Johannesgarden. Niemand thuis, maar dat wist ik al van de telefoon. Maar erger was dat ik schrok van het hok, dat me nu gepresenteerd werd. Een bed, met een halve meter ruimte ernaast, ingekapseld in 4 houten wanden, zodat je het een hut kon noemen. Geen verwarming, geen douche, geen water. Zie foto. Niemand in de ernaast liggende woning. Het was al 7 uur. Toch maar terug naar de campinghut? Opens zag ik een verborgen bordje dat wees naar een pad. En daar, 200 m. verder was een juweel van een hut, met alles er op en er aan. Zelfs sofa’s, proviand, keuken, noem maar op. Lekker gekookt. Een blik met zoiets als Irish, of van een ander land, stew. Daar een half pak spaghetti dat ik in een la vond, aan toegevoegd en het buikje was weer vol.
En wen-t-’t kuusjke zat is lèt ’t zich ( als het varkentje voldaan is, gaat het liggen).

Reacties

 1. Wat ik zo allemaal lees is het een heel mooi maar duur land ,Phoe maar goed alle het andere is het waard b.v je heb weer een Elander gezien ,prachtige oude boom kon helaas het verhaal er niet van lezen ,was te kleine letters ,en dan die uitgestrektheid van het landschap mooi ,moest alleen wat warmer zijn dan was het nog wat aangenamer voor jou ,maar dat komt misschien nog wel houd moed .
  Hoe is het trouwens met je schoenen ?want je heb er alweer 36 km meegelopen ze waren toch een beetje stuk .
  Hou je taai gr Harrie,Marlies.

 2. Paul Heijnen zegt:

  Dag Harrie,
  T wordt nu wel echt spannend, weliswaar mooie en verlate landschappen , maar ook veel(te veel?)tijd voor reflexie en “alleen voelen”. Zijn er nog vooruitzichten dat iemand de komende weken meewandelt? Hoe noordelijker hoe moeilijker ook voor de potentiële meelopers natuurlijk.
  Maar….je hebt al vele hindernissen overwonnen ,dus t zal wel lukken. Op naar Trontheim! ” On Vera”.
  Benieuwd naar foto’s de komende weken v allerlei “vriendelijke” bergbewoners (op 4 poten danwel!)
  Veel succes, zorg goed voor jezelf. Groetjes Paul&Anne

 3. Harrie Huijben zegt:

  Schoenen houden het nog wel eventjes. En ik zelf ook. Alleen wat zware kop. Waarschijnlijk te weinig koffie gehad. Gr.

 4. Harrie Huijben zegt:

  Hoi A en P, Eind mei komt mijn zus Francien een weekje mee. En eind juni kom ik een weekje naar huis om ons dan geboren nieuwe kleinkind te bewonderen. Daarna wordt het langzaam vakantietijd in Noorwegen, dus hoop ik wat volk te treffen in de hutten, ja, een beetje stilletjes is het wel. Maar ik heb in ieder geval geen grote zorgen meer, zoals met mijn paard. En ik loop een mooie route door een boeiend en mooi land. Gr. En veel sterkte

Geef uw mening

*