Woensdag 5 aug. 2015 de Finse Pitsusjärvihut 20 km

imageimageKlettersteige beveiligd met staalkabel. Klettersteige beveiligd met staalkabel.

image

imageimage

imagecontent/uploads/2015/08/image28.jpg”>image

Zo loopt het wel even lekker

Zo loopt het wel even lekker

Mooi weer. Tosca, die bij Ton, Eric en mij in dezelfde ruimte sliep, sloeg al vroeg aan: grote kudde rendieren. Foto. De eerste helft van de dag was vrij gemakkelijk: geen grote hoogteverschillen, zonnig, koele wind, geen muggen. Lunch in de Meekonjärvihut. En toen begon het: blokvelden. Dat zijn kilometers steen: groot, groter, heel groot. Pasje voor pasje, omhoog, omlaag. Vrij slopend voor een oudere jongere. Maar na 2 uur ploeteren over en tussen rotsen kwam het einddoel, de Pihtsusjärvihut, in zicht. Wanneer buigt het “pad” in godsherennaam om naar die hut? We zijn er al een stuk voorbij. Gefopt! Dat is de hut niet. Oh, dan is het die andere hut, daar beneden in de verte. Ik verlaat 1 km voor de hut het pad om regelrecht naar de hut te lopen. Het pad leek er via een omweg, achter een heuvel, heen te gaan. Bleek het niet de Pitsusjärvihut, maar een Samihut te zijn. Dan maar terug naar het pad. Zo blijven we een beetje bezig. We stijgen langs een smal paadje, langs een afgrond. Het pad was gezekerd met een staalkabel, maar halverwege, na 100 m., bleek die kapot en afwezig. Nu ben ik niet bang voor dit soort afgronden, want een zekere Yvonne en Fleur hebben mij daar in Cinque Terra, Italië, jaren geleden, in getraind. Waarvoor nogmaals dank. Foto. En gefilmd. Ik passeer een mooie waterval, de Finse Niagara. Uiteraard ook gefilmd. Terwijl ik daarmee bezig was schrik ik me een ongeluk. Dat is erger dan je een hoedje schrikken. 1 M. of zo van de waterval af krijgt Tosca het op haar jonge tevenheupen en springt enthousiast in het water. TOSCA!!! Maak als de sodo….. dat je daar weg komt, ondier. Ze mag dan wel adolescent zijn, maar dat wil niet zeggen, dat je alles kunt wat je denkt. Pfff, net goed gegaan. Zou jammer zijn van zo’n mooie hond. Blijkt maar weer eens: de mooiste bloempjes staan op de rand van de afgrond.
In de Pihtsusjärvi aten we weer samen: Ton, Eric en ik. Drie Finse dames, die buiten willen tenten, komen binnen hun potje koken bij ons. Want binnen is een gasfornuis. We praten over de mooie natuur hier. De angst die Finland heeft voor Rusland. Ooit gaf Zweden Finland aan Rusland. Wie weet wil Rusland, net als bij de Krim en de Ukraïne, straks zijn Finse exterritorium terug.
De dames waren niet “oneffen” (mochten er wezen). Dat is uitzonderlijk, want we hadden met ons drieeën juist geconstateerd dat de mannen die hier wandelen echt karaktervolle koppen hebben, waarvan akte. Edoch de vrouwen…. hebben waarschijnlijk ook karakter. Hoeihoei, heb ik het gered?
Wat gebeurt met Tosca? vannacht, wordt er taktvol gevraagd. Tosca mag in het houthok. Daar ligt een stinkend rendiervel, wat ze ongetwijfeld heerlijk vindt. Wat een bofbeest.
Ton en Eric constateerden dat hun broekriem steeds een gaatje strakker wordt. Ik heb dat stadium al gehad in Spanje. Mijn metabolisme lijkt zich te hebben aangepast. Eet ik te weinig, dan wil het gevaarte gewoon niet vooruit. Dan moet ik stoppen om de haverklap, rust op een steen, voor zo ver aanwezig, tot leedvermaak van onze gevleugelde vrienden.
Avond regen, steeds harder. Terwijl wij proberen te slapen, Eric was al “vertrokken”, zo te horen, komen de drie kookdames binnen slapen. Wij op de 5 m. brede planken brits van de benedenetage, zij op de eveneens 5 m. brede, planken etage 3/4 m. boven ons. Rain, rain, go away, Come again some other day. Listen to the falling rain, listen to it fall. José Féliciano, lang geleden.

Reacties

  1. Harstikke chic om te zien die rendieren in dat prachtig landschap ,en zo te zien ben je de beer nog niet tegen gekomen 🙂 wel zie ik steeds op dit stuk Finland dat je niet veel alleen loopt leuk toch ,en nog even en je heb je einddoel bereikt ,in een tempo van heb ik me ……
    Een fijne avond ,en voor morgen een rustig route gewenst.
    Hou je taai ,gr Harrie,Marlies 🙂 .

Geef uw mening

*