Dinsdag 4 aug. 2015 Kuonjarjokka 22 km

Veel wollegras, een in Nl. steeds minder voorkomend typisch moerasplantje

Veel wollegras, een in Nl. steeds minder voorkomend typisch moerasplantje

Lunchpauze in Saarijärvihut

Lunchpauze in Saarijärvihut

Grijze haarwortels, zwarte vlechten/ dreadlocks. Extensions?

Grijze haarwortels, zwarte vlechten/ dreadlocks. Extensions?

Rustig weer. Ik had een ontbijt gebunkerd, genoeg voor een hele dag. Massa’s bacon, ei, daarna granen met yoghurt en fruit, koffie. Het kon niet op. Ik liep dus als een kameel door de woestijn. Prima zo, tot aan de Saarijä
Vier Finse Finnen. De jongste, derde in de rij, tolkte

Vier Finse Finnen. De jongste, derde in de rij, tolkte

Kuonjarjohkahut

Kuonjarjohkahut

Nog eens Kuonjarjohka

Nog eens Kuonjarjohka

Derde maal Kuonjarjohka

Derde maal Kuonjarjohka

Muggen liften mee op Erics rugzak

Muggen liften mee op Erics rugzak

.Tekst van vorige foto hoort hierbij. Beetje legpuzzel. Tekst van vorige foto hoort hierbij. Beetje legpuzzel.[/caption]
Tosca verorbert haar zoveelste lemming

Tosca verorbert haar zoveelste lemming

rvihut. Een viertal aardige Finnen vroegen van alles over mijn reis. Als tolk fungeerde een zoon, die wat Engels sprak. De zoon had last van zijn voet en twijfelde of hij verder zou gaan. Zij, zoals vele Finnen, lopen van Kilpisjärvi naar de hoogste berg van Finland, de Halti. Triest voor de Finnen is, dat de berg voor 2/3e van Noorwegen is, en dat Noorse deel is veel hoger. Dat traject van Kilpisjärvi naar de berg Halti is zeer popi. Het loopt de eerste twee dagen samen met mijn route. Dus onderweg was het een drukte van je welste. Ik heb wel 20 mensen ontmoet vandaag! Hier spreken ze dan van een drukke racebaan. Geluncht in de eerste hut onderweg, de Saarijärvihut, zoals al eerder gezegd. Toen ik daar naar buiten kwam, sprak een man met grijze! stoppelbaard en een halve meter lange zwarte! dreadlocks me aan. Vreemde tegenstelling, die kleur. Foto. Ik vergat te vragen of hij ook extensions had. Hij had hier 15 d. rondgezworven, met hengel en verlangde o.a. naar een douche. Nederlanders Eric en Ton, die mij een paar uur later zouden inhalen bij de volgende hut, hadden hem ook gesproken vanmiddag.
In de loop van de dag werd het warmer en dat ervoeren ook de muggen. Klerebeestjes! Tegen 17.30 u. bereikte ik mijn dagdoel, de Kuonjarjokkahut. Foto.
Vier grote britsen, elk breed genoeg voor 3 smalle matrasjes. Een gasfornuis en c’est ca. Geen borden, geen bestek, geen dekens, geen stroom. Wel een jong koppel. Hij was een Noor, zij een Finse. Ze communiceerden in het Engels. Zij deed hier in de buurt een ecologisch onderzoek voor haar Finse mastersexamen. Morgen kom je een collega van mij tegen, Tilla. Ze logeert naast de volgende hut, in een tent en ze is interviewster van de onderzoekers. Ga haar maar de groeten doen van mij. Oh, geen gek idee. Ik maak graag jongedames blij! Maar toch typisch, alweer een landverhuister. Of zouden die allemaal toevallig alleen op mijn Transeuropa route zitten?
Avond in de hut: Ik heb mijn buikje al vol. Ton en Eric zijn nog aan het koken, d.w.z. niet zijzelf, maar hun maaltijd en: klop, klop op de deur. Een oorverdovend geblaf, haren rechtop van Tosca. Voorzichtig kijkt een dame door een kier naar binnen. Haar vriendin, daar achter, deinst achteruit. Een half uur later zien we ze voor hun tentje zitten. Ja, sociale contacten worden wel geselecteerd als je op vakantie bent met een blaffende vriendin. Als je alleen in de hut wil blijven, moet je maar een papier op de deur hangen: beware of hungry dog, opperde Ton of Eric. Onderweg heeft ze haar ergste honger gestild en is aan haar hevigste jachtimpulsen tegemoet gekomen, door weer met succes wat lemmingen te jagen. Ton had al opgemerkt dat er een hele strook, 20 km. lang, lemmingenvrij leek. Dat komt door Tosca, pochte ik.
We vertellen leuke verhalen aan elkaar: over mijn wisentoptreden op tv. Eric over Oosterse filosofie. Hij heeft enige decennia geleden lang in Aziatische kloosters doorgebracht. Ton is Tosca aan het leren de oren naar voren te houden. Ziet er minder agressief uit. Commando “oren naar voren”. Rijmt.

Reacties

 1. Hallo gezellige boel zo te lezen met allemaal die vreemde snuiters 🙂 buikje vol Tosca ook het nodige ,ben trouwens zeer benieuwd hoe ze het strakjes moet stellen zonder lemmingen hier in NL .
  Het weer is zo te zien op de foto’s ook wat aan de beterhand maar dat heb je wel weer het gedonderd van die steek muggen ,ik zo voorstellen gewoon terug steken .
  Harrie even een vraagje heb je trouwens het noorderlicht al kunnen aanschouwen ? Als dat zo is moet een wonderbaarlijk gebeuren zijn om dat mee te mogen maken .
  Harrie hou je taai gr Harrie,Marlies 🙂 .

 2. Han Hameleers zegt:

  Hoi Harrie, weer in THE AIR.
  Gezellig boeltje en zo te lezen zorg je goed voor jezelf. Goed bezig dus. Ik lees nu verder in je blog. Veel plezier en natuurgenot komende dagen
  Gr van Han

 3. Gelukkig weer bereik! Xx

 4. Harrie Huijben zegt:

  Ik geloof niet dat het noorderlicht te zien is in deze tijd v h jaar. Nog een paar weekjes taai worden en ik keer huiswaarts. Gr.

 5. Harrie Huijben zegt:

  Dank je Han. We hebben het zo ver weer gered. Kostte me wel héél wat élend. Gr.

 6. Harrie Huijben zegt:

  Ja, weer back in town. Maar niet voor lang, dan ben ik weer een poos uit de ether. Pr. vak. Gr.

Geef uw mening

*