Vrijdag 20 maart van Leuth naar Beek Achterhoek 27 km.

Ook foto's van mijn eigen kleinkinderen. Leuk dus

Ook foto’s van mijn eigen kleinkinderen. Leuk dus

Tosca heeft geen last van de kou. Steeds in ijskoud water

Tosca heeft geen last van de kou. Steeds in ijskoud water

Mistroostig of geheimzinnig weer?

Mistroostig of geheimzinnig weer?

Routes en herinneringsborden aan de 2 e wereldoorlog, o.a. bij Groesbeek
Millingen dijk. Waar ligt dat veer nu precies?

Millingen dijk. Waar ligt dat veer nu precies?

Tosca wacht op veer Millingen-Tolhuis

Tosca wacht op veer Millingen-Tolhuis

Niet te doen met pony Leon

Niet te doen met pony Leon

Noordelijk van Beek-Achterhoek. Onmogelijk met pony

Noordelijk van Beek-Achterhoek. Onmogelijk met pony

Goede beslissing dat ik pony Leon thuisliet

Goede beslissing dat ik pony Leon thuisliet

Zelfs zonder pony al gevaarlijk

Zelfs zonder pony al gevaarlijk

Tolkamer.Nederlandse dorpjes zijn ook mooi

Tolkamer. Nederlandse dorpjes zijn ook mooi

Het Duitse kerkje Hoch Elten

Het Duitse kerkje Hoch Elten

José en Siep lopen mij tegemoet door Montferland

José en Siep lopen mij tegemoet door Montferland

Culturele avond. Siep demonstreert zijn zangtalent in Doetinchem

Culturele avond. Siep demonstreert zijn zangtalent in Doetinchem

Schoonma voor haar foto's

Schoonma voor haar foto’s

oma is bewonderenswaardig. Zij heeft alle wanden vol hangen met foto’s van haar tientallen personen tellend nageslacht. ( Schoonkinderen inbegrepen). Alle feestdagen van iedereen houdt ze bij. En ze is altijd druk, op haar 91 ste, veel weg, met de auto. Der Mensch muss müssen, is een gevleugelde uitspraak van haar. La chère bellemère, 90- plus rijdt mij van Nijmegen terug naar Leuth, waar ik gisteravond was gestopt. Koud, mistig, wat donker weer. mogelijk is de zonsverduistering van vanochtend daar mede debet aan. Het mooie landschap v d Ooipolder en de Gelderse Poort, met zijn terpboerderijen, de Rijn en vele wateren krijgen een mystieke sfeer. En zo maken we van het bedenkelijke weer maar wat moois. De Rijn over met het veer bij Millingen. Bijna twee uur moest ik wachten. Mooi gelegenheid om te ” infrastruktureren”. Want hoewel dat zonder pony wel een stuk makkelijker is geworden, blijft het een tijdrovend noodzakelijk kwaad. Onder aan de dijk zag ik twee verschillende plaatsen aan het water met een bord Kievit veerdienst, enige honderden meters uit elkaar liggend. Even bij het restaurant boven op de dijk, waar ik de wachttijd doorbracht, gevraagd, bij welk bord het veer nu precies was. Gewoon n beneden, de dijk af, was het antwoord. Al lopende in de aangewezen richting twijfelde ik nog en liep verkeerd. Gelukkig kwam ik nog net op tijd op de juiste plek.
Net over de Duitse grens bij Hoch Elten even verkeerd gelopen. Maar ik heb, geloof ik, een zintuig daarvoor ontwikkeld. Dus een snelle correctie en weer op het goede pad.
Nog steeds zit ik in het verwerkingsproces, dat ik Leon, de pony, heb thuis gelaten. Maar het is in dit drukke land absoluut niet te doen, dag in, dag uit te wandelen met een paard. Zie de foto’s. Door Montferland liep ik Siep en José, waarbij ik zou overnachten, tegemoet. Ze benaderden me via 2 parallelle paden. Waar ben je? Dat is moeilijk precies aan te geven in een bos waar je de weg niet kent. José kwam ik het eerst tegen. Op naar Beek. Een klein, bijna blind hondje, rue, volgde zijn instinct en dus loopse Tosca. Hij verongelukte bijna toen we de grote weg moesten oversteken. Ontstond een opstopping. Trimmende jongedames ontfermden zich over het enthousiaste oudje, dat hoopte op een blaadje groen. Na versterking van de innerlijke mens ging ik, samen met Siep, naar Doetinchem. Studievriend en één v d getuigen bij ons huwelijk, gaf, samen met een paar aardige dames, waarvan één de bekoorlijke naam Sonja had, en enige mannelijke soortgenoten, een zangconcert in een oud kerkje. Dus, wie had dat gedacht?, ook nog cultuur gesnoven. Ik in mijn zware schoenen en wandelplunje tussen de merendeels net geklede Achterhoekers. Daarna de rest v d avond weer gezocht naar onderdak voor morgen. Met behulp van José maakte ik een afspraak voor morgenavond in Halle, bij een adres voor Vrienden op de Fiets. Geen honden! Maar hij kan buiten. Dat zeggen ze allemaal en als het er op aan komt willen ze hem toch binnen. Beste mevr., ik ben al de hele winter onderweg met Tosca. Ze verdraagt onderhand de warmte binnen niet eens meer. Nou, vooruit dan. Zo kan ik weer tevreden de dag afsluiten, maar niet zonder dat Siep eerst een fles Riesling opende bij de haard.

Reacties

 1. Paul Heijnen zegt:

  Hoi Harrie, doe Sieb de groeten van mij. Je komt zo heel wat bekenden tegen .
  En Leon.. Heeft er minder moeite mee dan jij dat ze er niet bij is, dus is wel goed zo.
  Verder bon courage er bon route, geniet ervan .
  We blijven je volgen en we gaan weer denken (en doen)aan mama Alice!
  Groetjes. Paul & Anne

 2. Hoi Harrie jij heb het goed gedaan om inderdaad Leon thuis te laten ,op de foto’s te zien levens gevaarlijk hier in ons landje met alle obstakels en razende verkeer ,je moet zelf nog goed je ogen de kost geven om veilig te wandelen .
  Maar even terug komen op de foto’s ,wat een fief schoonmoeder heb je geweldig zo kun je ook oud worden petje op .
  Harrie hou je taai gr Harrie,Marlies.

 3. Hoi Harrie ,ik wil op de eerste plaast zeggen dat je nog een fiefe schoonmoeder hebt petje op wat ze nog allemaal kan en doet ,zo wil ik ook oud worden en wat lijkt Sonja veel op haar .
  Nu over je verslag je hebt een zeer goede besling genomen om Leon thuis te laten ,want het is hier in ons landje met al die opstaksels goed opletten ook al loop je zonder pony het is goed uitkijken .
  Harrie hou je taai gr Harrie,Marlies.

 4. Harrie Huijben zegt:

  Dank je Paul en Anne. Gr

Geef uw mening

*