Donderdag 4 juni 2015 Markebygde (Levanger ) 21 km.

Vertrek uit Børras donderdagochtend

Vertrek uit Børras donderdagochtend

image
Even pauze op een waranda van een buitenhuisje

Even pauze op een waranda van een buitenhuisje

Als de zon doorkomt is het prachtig, allemachtig!

Als de zon doorkomt is het prachtig, allemachtig!

Nog een keer vanaf onze rustplek

Nog een keer vanaf onze rustplek

Van buiten nat van de regen, van binnen van het zweet

Van buiten nat van de regen, van binnen van het zweet

In Nl. 30 gr. voorspeld. Wat triest voor hun!

In Nl. 30 gr. voorspeld. Wat triest voor hun!

Men kan zien, niet egaal grijs, gelukkig

Men kan zien, niet egaal grijs, gelukkig

Lunchpauze in een huisje voor brievenbussen

Lunchpauze in een huisje voor brievenbussen

Nederlands koppel uit Zeewolde tegengekomen

Nederlands koppel uit Zeewolde tegengekomen

Aankomst bij het parochiehuis van Markabygda

Aankomst bij het parochiehuis van Markabygda

Kacheltje was lekker aan

Kacheltje was lekker aan

Francien overweegt piano te spelen

Francien overweegt piano te spelen

Prima geslapen, maar elke keer dat je je omdraaide in bed hoorde je de continue regen striemen tegen raam en dak. Rob de Nijs zong 40 j. geleden
” zachtjes tikt de regen tegen ’t zolderraam, ’t ritme van de eenzaamheid…” Ik dacht: keihard keilen buien tegen het herbergdak, belofte voor de nieuwe dag…
Na rustig ontbijt en langzaam klaar maken voor de tocht door Noorwegens prachtige natuur, in de hoop dat intussen de regen zou stoppen, vertrokken we ten lange leste maar. Terwijl de ene bui na de andere over ons neerplensde, prijsden we ons zalig dat we de wind (meestal) in de rug hadden, dat het soms heel even wat minder goot, dat we alles wat we omhoog moesten ook weer bergaf zouden gaan en dat die 30 gr., die voor komend weekend voor Nl. voorspeld was, ook niet alles is op zo’n tocht als deze. En, door de regen en de kou waren er geen muggen. Wat boften we toch. Francien merkte op dat er in deze bossen nauwelijks vogels waren. Ongetwijfeld zaten er in de meren wel veel vissen, maar die zie en hoor je niet. Waarschijnlijk toch heel mooi! Af en toe kwam zelfs even de zon door. Na enige uren lopen door de heuvels/bergen, over een grindweg door de bossen en langs meren, vonden we het tijd voor een pauze. We installeerden ons op de overdekte waranda van een buitenhuisje aan de oever van het meer. Een prachtige plek, vooral als het mooi weer is. Foto’s. Tosca kwam ons een bloempot met bloeiende plastic plant brengen. Heel attent.
Een paar uur verder kwamen we een jong koppel van in de 50? tegen, met grote rugzakken, dat hun regenkleding aan het ordenen was. Het eerste pelgrimskoppel sinds de 700 km. vanaf Oslo. Ze dachten dat we Nederlanders waren. Of ze dat zagen aan Franciens blauwe oog ( normaal heeft ze bruine) of aan onze vet-coole chill-uitstraling, who knows. Nu blijkt dat toen wij gisteren het onderkomen bespraken voor komende nacht, die twee landgenoten juist daar waren. Jullie staat nog een verrassing te wachten, zeiden ze. Tja, dan vraag je natuurlijk niet direct: wat is dat dan?
We lunchen in een gammele oude schuur, tussen de rotzooi, maar droog en uit de wind. Tosca zoekt een plekje op een dot oud hooi.
In de nog steeds stromende regen, met soms opklaringen van even wat minder regen, kwamen we al om een uur of drie aan in Markebygde, een waarachtig kerkdorp. Ons onderkomen is het parochiehuis. We vroegen ons af wat de verrassing was. Dat de kachel aan was? Dat er een grote gebedsruimte was? Een kleine gebedsruimte was voor ons voldoende geweest! Een schoenendroger? Ook al niet zo exceptioneel. Een piano? Hadden we niet zo veel behoefte aan. Eten in de ijskast was gratis. De beheerder leidde ons rond: wc, badkamer, bed en … een halfvolle pan met eten, die aan de sporen te zien helemaal vol was geweest. Wat een verrassing! Scheelt me (?) weer een poos koken en een hoop poen. Ha, ha. Maar… geen wifi, geen radio, geen tv, geen spelletjes, wel een preekstoel. Dus toch back to basics: wat moele (praten) om de tijd vol te krijgen.
Francien vertrekt morgen om 8.15 naar de trein. Ze hoopt gebracht te worden door de beheerder. Hij zou zien.
Inmiddels is het weer een paar uur later. De beheerder spreekt weer bijna geen woord Engels, maar we begrepen, dat hij Francien morgen naar de trein zou brengen. In de kast hadden we nog koekjes gevonden en frisdrank en in de ijskast fruit. Wat hebben we het weer goed. Tosca ligt uitgeteld op de mat binnen de buitendeur. Wel een opname (interview) gemaakt voor de film. En zo komen we aan het eind van deze natte dag.
Francien gaat morgenvroeg naar huis (1200 km?) en ik ga naar Stiklestad (maar 40 km.), de stad waar de heilige koning Olav is gesneuveld zo’n 1000 jaar geleden. ‘S kijken of ik er levend doorheen kom.

Reacties

  1. Maar goed dat ze geen brilotoom heeft ,want dan zag ze er helemaal als een alfaaf uit .
    Maar goed alles is toch nog goed gekomen ,en de dagen met je zus zit er ook alweer op ,jammer toch ,nu maar weer afwachten wie er dan weer komt .
    De prachtige foto’s ,van het landschap blijven fantaschis ,en wat het weer betreft hmhm , ik wil niet afgezaagd overkomen ,maar hier is het voor het eerst een zomerdag ,met inderdaad veel te hoge temperatuur gelijk weer zo’n 30 gr ,kan ook wat minder mogen zijn en dan met beetjes omhoog ,zo zul je zien ,word het zaterdag weer ,donderdag,en bliksem ,en dan is het weer gedaan met de zomer pffff.
    Ik hoop in elk geval nu je zus weer weg is dat het niet al te eenzaam voor je is ,en dat er zomaar weer eentje spontaan met je meeloop .
    Hou je taai gr Harrie,Marlies 🙂 .

Geef uw mening

*