Woensdag 18 febr. Haybes naar Chooz 20 km, zonder paard, maar met Tosca

De gymclubdelegatie aan het bessensap

De gymclubdelegatie aan het bessensap

Voorzitter Jan

Voorzitter Jan

Het zou vandaag mooi weer worden, maar buiten was de lucht grijs en wat nevelig. 20 Regendagen per maand in de winter, meldt internet over het ardennenklimaat. Aan het ontbijt bespreking van de route voor vandaag en ook al enigszins mijn route tot thuis. Mijn routeboekje over de “Voie de Saint Jacques”, ofwel
Sjef

Sjef

Jeuke

Jeuke

Ik, zei de gek

Ik, zei de gek

Santiagoroute, start of eindigt bij Namen/Namur en daar wil ik niet heen. Een stad vind ik te moeilijk met Leon. En van hieruit, Haybes, net ten zuiden van de Frans-Belgische grens, is het rechtstreekser om ten oosten van Dinant en Luik te blijven. Die steden met hun verkeer en vrachtauto’s vindt met name Leon nl. maar pipi. Paardje Leon blijft tot zondag in een manege staan. Tot zondag wandel ik dan enige dagen, woensdag, donderdag, vrijdag, zonder bajke (paardje), maar samen met de sportclubdelegatie en twee van hun uitgeselecteerde dames. Daarna weer één dag, zaterdag, alleen met de hond Tosca. Zaterdagavond krijg ik bezoek van de praktijkmedewerkers, die het ongetwijfeld té dol komen maken in ditzelfde hotel en dan zondag hoop ik door collega Marietje, die haar paardentrailer meeneemt, weer afgezet te worden, samen met het paard, op het meest noordelijke punt dat ik deze dagen bereiken zal. Vandaar wandel ik nog 90 km. of zo in 3 dagen naar huis. Ik ga nu dus afwijken van de officiële route.
Tijdens het ontbijt meldde ik dat ik een paar droge sneetjes wilde roosteren. Snel daarna groot alarm van de rookmelder. De broodrooster bleek door mij niet goed ingesteld. Delphine, de blonde bazin, kwam aangesneld, maakte ons duidelijk dat het alarm van de rokende droge sneetjes kwam. Delphine keuvelde wat met de gerustgestelde groep. Desgevraagd zei ze toe wel draagster te willen worden i.p.v. Leon. Wordt in het weekend uitgewerkt.
Collega Marietje heeft nl. geregeld dat zij en de praktijkmedewerkersters in het wat chiquere hotel hiernaast slapen, en ik, vanwege de hond op de kamer???, in deze, wat gewonere afdeling van het hotel blijf. Maar nu Tosca toch in de garage slaapt, vervalt de reden voor deze segregatie en discriminatie van “het” man en word ook ik in de vrouwenafdeling van het hotel geplaatst. Nu maar hopen, dat de “vrollu” (dames) daar niet van schrikken, want de hond ruikt naar mij. Och, alles went, behalve …
Vandaag wandelden we met de sportclub langs de Maas over een wandel/fietspad. Alras kwam de zon door en werd het prachtig weer. In plaats van een café te pikken, werd, zoals dat echte trekkertjes betaamt, een kleine keuken uitgepakt door Carin en Jeu, koffie gezet, brood en wafels uitgedeeld, Ieëpener dröpkes geserveerd, Neuburg bier van de Gulpener brouwerij geserveerd, 4-stemmig gezongen voor Marie-Jeannes verjaardag, hetgeen op film werd vereeuwigd, enkele anekdotes verteld, o.a. die van Andy over een man die in de wandel had gebost, het verschil tussen een gravin en een konijn, enz. De groep heeft een oplossing voor anecdotes en opmerkingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen, nl. Joep zou zeggen: … En de sfeer steeg weer naar ongekende hoogtes, met behoud van een voor onze groep redelijk peil. In Givet werd in een brasserie uitgepakt door MJ en Guillaume ter ere van haar 50 + verjaardag en het werd weer dolle pret. Dat belooft wat voor de avond.
Maar de groep is “poem”(moe), doet ’t liefste ’t “puumke” (pyama) aan en dan de “puus (het koffer) in. Tijdens het aperatief hadden we het over ethymologie, de oorsprong van woorden, niet te verwarren met entomologie, insectenkunde. Marie-jeanne, ook wel abusievelijk Marjan genoemd, kan er niets aan doen, dat zij Maastrichtse is, hetgeen ze demonstreert met enkele mooie Mestreechse weurd: chevroaje, kippenvel, komt van chaud et froid. En Harrie wist dat bajke komt van de Spaanse tijd caballo, paard. En zo nog een aantal. Ouw meun, ke’el. Waar komt “meun” vandaan? Dat zeg ik niet! Wim en MJ, die in Frankrijk wonen, vertellen over de Franse krachttermen, zoals “putain”, wat verbasterd wordt tot punaise.
Het avonddiner werd opgeluisterd met een waarachtig vuurwerk voor MJ. Wij zongen, min of meer 4-stemmig, lang zal ze leven. Na ons was aan nog 2 tafels vuurwerk, een wegens een anniversaire en één omdat ze het al 3 jaar bij elkaar hadden volgehouden. Wij weer meerstemmig de ether gevuld, waardoor de sfeer al niet meer kapot ging.
Na het eten werd er nog een of meer afzakkertje(s) genoten. De mannen vogelden de route uit voor mij, wat natuurlijk heel lief(!) was van ze. Vervolgens was men een uur of 1,5-2 continu met 3 man bezig te infrastruktureren, waar ik vrijdag moest worden gehuisvest, als de groep weer weg zou zijn. Baaale. Dat zou mij al weer minstens 3 uur hebben bezig gehouden. Tot na middernacht werden nog veel, vooral oude, maar misschien ook wel een nieuw ideeën uitgewisseld, hier en daar omfloerst met een mopje.

Reacties

 1. Marie-José Meindersma zegt:

  Hallo allen,

  Op de eerste plaats van harte gefeliciteerd met je verjaardag Marie-Jeanne.
  Zo te zien en te lezen zit de stemming er al goed in en genieten jullie volop.De 20 km van vandaag waren goed te behappen maar jullie hebben zeker een!! flinke borrel verdiend. Fijne dagen nog en proost!

 2. Paul Heijnen zegt:

  Hoi Harrie,
  Veel plezier met de mannen en dappere vrouwen . N prettig gezelschap voor jou na zoveel stille uurtjes alleen door de eindeloze velden gelopen te hebben . Geniet ervan en doe ze de groetjes van mij en Anne.
  Amuse vous, Paul

 3. Jan en Tjits zegt:

  Bonsoir Harrie,
  Kennelijk is er eergister iets mis gegaan met een deel van de tekst. Om Leon thuis te laten, zou je ook verder kunnen gaan met de fiets. Even de tassen vernaaien (met hulp van Sonja) en dan kun je door.
  Nog een fijne dag met DDD (en doe ze de groeten). Wij gaan zondag ook weer langzaam naar het noorden. Wij blijven je volgen, Jan en Tjits

 4. Komt goed met het paard ophalen.
  sjunne foto’s van de sportclub leden 🙂
  biena heem wah 🙂

 5. Goedemiddag Harry, alles goed ? Weet nog goed dat je onze pony bij ons op de stal kwam testen….. Wat een onderneming zeg diep respect kerel! We wilden je een keer komen opzoeken als je in de buurt van Holten bent kan je ons daar van op de hoogte houden..
  Mvg Stal t Reelaer

 6. Bonjour,
  Allereerst nog van harte gefeliciteerd met uw wederhelft

 7. Harrie Huijben zegt:

  Hoi Gert, ja, dat zou ik leuk vinden, maar houdt mijn blog in de gaten. Dan weet je wanneer ik met paus Leo bij jullie in de buurt ben. Dat zal tegen einde maart zijn. Email dan nog eens, voor het geval ik er niet aan denk. Gaat goed. Prima paardje. Gr., Harrie

 8. Marion en femmeke zegt:

  Hallo Harrie, samen met femmeke naar je belevenissen van de laatste dagen gekeken. Je ontwikkelt je tot een echte ontdekkingsreiziger, scott en Amundsen zijn daar niets bij. Maar je moet wel goed groente eten,daar blijf je gezond bij. En je haalt met een groter waarschijnlijkheid de noordkaap! Ondanks de regen lijken de Ardennen mij wel zeer schilderachtig. Vraagje, geniet je ook van de streken waar je doorheen trekt, of is het een overlevingstocht waar je me bezig bent? Femmeke loopt sinds een week ook weer op eigen benen maar matigt haar afstanden. Tot ziens in groesbeek, mooie dagen thuis, marion

 9. Auw meun, doa han ich maleur jehad. Alle woad zunt voet, me ut woar toch me jet kwatsj. Es ich ut jod begrepe han, has se bauw vakanz. “Me doe bis nog nit in Abrahams sjoeës”.
  Ut jeet dich jod, me val neet nog es oppen vot 🙂

 10. Harrie Huijben zegt:

  Hadiemar, Leuk om v jullie te horen. Blij te horen dat Femke vooruit gaat. Moet toch weer helemaal goed komen, normalerwijs? Of ik geniet? Soms wel, soms niet en dat rijmt, net als iedewiedewiet, vergeet me niet. Afgelopen dagen, samen met de fleur van mijn sportclub, waren dolle pret, maar vaak is het ook een overlevingstocht, met veilig door het verkeer komen, mijn avondadres halen, iets vinden voor de volgende nacht, de kou. Maar goed, bijna ff vakantie in Cottessen, voor ik opruk n Groesbeek. Het ga jullie goed. Gr. Aan alle terzake doenden, xx Harrie

 11. Harrie Huijben zegt:

  Oladeladio, d’r Serf, get kwatsj op zienen tied is goog veur ’t gemood. Ein vaan dees daag kom ich ’s loere wie ’t mit dien sjattepoemele geit. Knoevel ze mer vamich. Adië wah.

 12. Harrie Huijben zegt:

  Joa, ’t sjut ummer mie op. Ich moot oppasse tat ich neet per ongeluk mien hoes voorbij laup. Gr.

 13. Harrie Huijben zegt:

  Als je naar het noorden gaat, zie ik je misschien een dezer weken op de gymclub, die sportclub is geworden. Gr.

 14. Harrie Huijben zegt:

  De groeten zijn aanvaard.

 15. Harrie Huijben zegt:

  De felicitaties aan MJ zijn doorgegeven en je advies t.a.v de borrels is ampel opgevolgd. Gr.

 16. Hoi hoi hoi ,is dit een afl van Poortvliet ? Wat hebben jullie een lol zo samen dat geeft je weer mooie vitamintjes voor als je weer alleen op stap bent .
  Hou je taai de gr Harrie,Marlies.

Geef uw mening

*