Maandag 29 dec. 2014 Bazas. 28 km

Het is toch goed warm gebleven op onze zolderkamer. Mijn 2-persoonsbed was prima, maar Servé’s antieke matras had wel een stromatras kunnen zijn. Een en al bergen en dalen. Hij was minder tevreden over de nacht. Ontbijt, samen met onze gastvrouw. Ik gebruik nog geen pillen, zei ze trots. Alles was wit bevroren, onbewolkt. De dieren liepen zoals altijd, dus blijkbaar was mijn verzorging van hun voldoende. Tosca sliep in een onverwarmde serre die gedeeltelijk open was, maar had een hondenmanteltje om en lag op een deken. Daar had hij met zijn jeugdige gedrag natuurlijk wel weer flinke gaten in gebeten. Wat een beest. Onder de regendeken van Leon had ik een deken gestopt, maar die was er in de loop van de nacht onder uit gevallen. Niettemin was hij vandaag actief zoals altijd. Overdag zag ik honden in hun te ruime nachthokken, met een grote opening daarin, dus echt niet warm, koeien in de wei. Ben ik nu overdreven bezorgd, of hoe zit dat?
Voor de komende dagen is nachtvorst -9 voorspeld en als het weer minder koud wordt, komt regen. Dat is één punt wat me bezorgd maakt, want de geestelijke steun van een compagnon is er over 2 dagen niet meer. Maar minstens zo bezorgd, nee, nog meer zelfs, zelfs gespannen, ben ik over de overnachtingen de komende week. Vaak vinden we die in de gemeentelijke pelgrimsherbergen. Reservering via gemeentehuis of VVV. Maar die VVV’s en gemeentehuizen zijn vaak dicht deze week, dus weet je niet of je zo’n gemeentelijke herberg terecht kunt ’s avonds of de dag er na. We moeten NU bespreken voor oudjaar, nieuwjaar en komend weekend en eigenlijk ook nog voor maandag a.s. Hoe moet dat, als ik ook nog lopen wil ? Overal antwoordapparaten, die vaak moeilijk zijn te verstaan. En ik kan het ook niet er op aan laten komen met 9 gr. vorst voorspeld. Dat spant enorm kan ik wel zeggen. Dan denk ik, waarom doe je dit nog langer? Hou toch op met de flauwe kul. Wat wil je eigenlijk bewijzen met dit onmogelijk gedoe? En toch, steeds vinden we weer wat. Himmehoch jauchzent, zum Toden betruebt, noemt men dat in het Duits, maar dan bij mij andersom.
We komen rond 15.30 u. aan in Bazas. Waar is het Office du Tourism? Natuurlijk midden in het (prachtige) centrum, naast de kathedraal. Uw pelgrimspaspoort a.u.b. Verdraaid waar is dat? Niet op de gebruikelijke plaats in mijn rugzak. Ben ik het vergeten in Billes? Alle rugzakken nagekeken: weg. Intussen had ik wel al de toegangscode gekregen van het slot van de herberg. Ik dacht, we gaan vannacht gewoon stiekem naar binnen. Voor Leon had ik op weg naar het Office du Tourisme al een mogelijke slaaplek gezien. Ik zei: bel maar naar de herberg van gisteren, Café de la Paix in Rockefort, voor het bewijs dat we een pelgrimspaspoort hebben. Maar daar was de cafébaas gepiekeerd, dat we hem niet de sleutel van de herberg hadden teruggebracht. Neen, hij had geen 2 pelgrims met een paard en een hond gezien. Man, dacht ik, jij hoort onder een paard te hangen! Dan kan ik u geen toegang geven tot het pelgrimsonderkomen, zei de juf van het Office de T. stellig. We kunnen in deze kou toch ook niet buiten blijven liggen? Bel dan naar de 90-jarige in Billes, om te horen dat we een pelgrimspaspoort hebben. O.k., maar die was niet thuis. Kan ik er niet met een taxi 28 km. heen rijden vanavond, als ze wel thuis is, om het paspoort op te halen? De komende weken heb ik het nl. ook nodig. Ik hoopte dat de juf overstag zou gaan, maar dat kon ze niet, want om een glazen hoek zat haar collega mket waarschijnlijk een hogere rang mee te luisteren en die collega was heel stellig in het handhaven van de regels. Tja, vries je dood, dan is dat je eigen verantwoording, dachten ze waarschijnlijk. En dat is natuurlijk ook wel een beetje zo. Vanochtend had ik warmere kleren van Servé aan gedaan, waarin ik nog niet goed de weg wist. Na een uur “ge-udder”: hé, stop maar met bellen naar een (dure) privé-opvang voor pelgrims: voila, le pasport des pélegrins! Hoehoe! In een van de zakken van de kleren die ik droeg van Servé. Wfwfwfw. Wilt u echt wel, vraagt de juf, want er is geen verwarming. Geen verder gesodem… Ja, ja, ik wil! O.k. Overleg met haar cheffin, achter het glas. Normaal is het 10 E p.p., maar omdat het ijskoud is, geen verwarming, krijgt u het onderdak gratis. Wauw! Een mooi oud pand, wei voor Leon er bij, grote hal voor Tosca en…..overal de verwarming aan. Ik stoot Servé aan. Weer gelukt. Nu bellen voor de rest van de week. Een adres lukte, de rest was problematisch. Terug naar het Office de Tourism. Hier zijn we weer. Kunt u ons helpen met zoeken? Nog een nacht vastgelegd, morgen verder bellen, zei ze. Voor het gemak ben ik maar vergeten??? haar te zeggen dat de verwarming het wèl deed. Nu wifi zoeken. Gratis in het café, maar funktioneert niet. Hopeloos. Waarom doe je dit toch? Elke dag ups en downs. Is dat nou leuk? Helemaal niet, alleen als een probleem weer is opgelost. Steeds de angst, dat het ook eens niet wordt opgelost. En dan? On verra! We zien wel.
Avondeten in een restaurant aan het centrale plein. Daarna terug naar ons pelgrimsonderkomen en wat blijkt? Leon weer de klitsen op. Dan maar weer de politie bellen. Telefoon geen bereik. O.k., terug naar restaurant. De restauranthouder rijdt met mij rond in zijn auto, op zoek naar Leon. Servé gaat te voet. Uiteindelijk belt de restauranthouder toch maar de politie en, ja hoor, die hebben Leon gebracht naar de tuin van het gemeentehuis, waar ik hem tegen middernacht ophaal. Servé vind ik bij de herberg, met extra blaren van het lange wandelen.

Reacties

 1. Paul Koene zegt:

  Harry, het is tot nu toe ook allemaal goed gekomen na iedere tegenslag. Er zullen dagen bij zijn dat het wel goed gaat, naast momenten van teleurstellingen. Je nadert trouwens al snel Perigeux en steek in dat pelgrimsoord maar wat kaarsjes aan bij de Maria. Goed voor de gemoedsrust. Jij redt het wel. Je bent inventief genoeg. Voor de komende dagen is hier in Nederland de kou het land weer uit en na een aantal droge dagen, wordt er weer regen verwacht. Ik veronderstel dat de kou dan ook uit jouw regio verdreven zal zijn. Je blijft goed opschieten op je route. Ik ben verrast, dat je toch steeds een onderdak weet te vinden in deze periode. Volhouden!!!!! Je hebt nu al een geweldige prestatie geleverd.

 2. Nu moeten wij jullie toch even oppeppen ,je moet maar zo denken wat jullie gehad hebben kan niemand meer afpakken ,en jij heb het inderdaad al heel geweldig gedaan ,en je mag gerust even een dipje hebben ,maar daar kom je ook weer over heen het zijn trouwens de donkere laaste dagen van het jaar .
  Hou jullie je taai gr Harrie,Marlies :). :). 🙂 .

 3. Paul Heijnen zegt:

  Hoi Harrie ,
  De andere hebben al opbeurend geschreven,helemaal goed en waar .
  Een tip wellicht: morgens voor vertrek alle belangrijke zaken ff checken ,niets vergeten en zit t op de juiste plaats?
  Toch nog voldoende leuke momenten naast alle zinvolle en lastige wens ik je. Je redt t wel !
  Groetjes. Paul& Anne

 4. Auwie, Harrie. Plots is alles anders. Waarom je iets doet, daar kom je nooit achter. Wel dat je het nu doet, met alles erop en er aan. Wel weet ik uit ervaring dat als alles tegenzit je de boel bij elkaar kunt pakken , naar een plek gaat waar je fatsoenlijk kunt slapen, waar mensen vriendelijk zijn en daar een of meerder dagen blijft, voor mijn part een auto leent of huurt de omgeving afstruint voor fatsoenlijke overnachtingen, zodat de ‘nerve ‘ tot rust komen. Niemand zit er op te wachten dat je dadelijk als Serve weg is het een nog grotere opgave wordt. Niemand hoef je iets te bewijzen , zelfs jezelf niet.
  Misschien lijkt het pathetisch, maar tijdens mijn tocht door Malawi was mijn dieptepunt al na 6 weken.
  Eenzaam lag ik ziek en zielig op mijn matrasje. De enige manier om eruit te komen was, me nog zieliger te voelen en dat lukte vrij gemakkelijk. Daarna besloot ik drie dagen vrijaf te nemen op een prettige plek en alles goed op een rij te zetten en de dingen te regelen voor de volgende periode. Dus die knop om. Leen of jat een auto. Besteedt een dag of twee dagen aan het organiseren van de volgende slaapplaatsen, zorg dat het paerd en d’n hond daar ook goed onderdak hebben en je dagtochten worden een stuk rustiger. Keep it up my friend en de allerbeste groeten . Cobi en Ben

 5. Normaal ben ik eerder degene die beren op de weg ziet en die jij met alle gemak weg jaagt! Lukt je nu ook wel. Hou vol. X

 6. Hoi Harry. Een super prestatie dat je inmiddels in Frankrijk aan het “wandelen” bent en Spanje dus al helemaal doorkruist hebt. Top hoor. Natuurlijk zijn er ups en doen maar als er iemand is die deze bjjna onmogelijke tocht tot in het hoge noorden van Europa in fysiek en mentaal opzicht tot een goed einde volbrengen kan ben jij dat wel. Laat je niet kisten en je hoort binnenkort nog van mij over mijn meelopen. Succes de komende week. Gr. Erik

 7. Floor de ruiter zegt:

  Dag Harrie,
  Dat je zover bent gekomen,dat is meer dan een mega prestatie.
  Dat je iedere keer weer alle problemen het hoofd biedt,zo goed voor je dieren zorgt.
  En jaloers,nee dat ben ik niet meer.
  Ik zou allemaal lieve mensen ,warme herbergen ,prachtig weer en goed eten voor je willen toveren.
  Jammer dat gaat niet.
  Morgen ziet de dag er misschien weer zonniger uit.
  Opgeven is geen schande ,je hebt al bewezen dat je een kanjer bent.
  Maar ik gun je een aankomst in Limburg.
  Dus zet hem op Harrie.
  Hartelijke groeten Floor

 8. Agnes Augenbroe zegt:

  Houd de moed erin fijn en warm nieuwjaar dat wens ik u toe

 9. Beste Harry, volgens mij loop je door Thiviers als ik je schema zo zie. In Thiviers willen we je een overnachting met eten aanbieden, goed onderdak voor je paard en gewoon een prima plek! Als je Thiviers uitloopt en de N21 een km volgt richting Coquille heb je aan de linkerhand vlak na het bord einde Thiviers een superleuk domein waar je van harte welkom bent! wel graag even laten weten van te voren! Vanaf 3 januari is er plek en volgens mijn berekening kom je daar zo 4 januari aan http://www.domaine-lebost.com telefoon: Tel: +33 (0) 5.53.62.93.69
  Mobiel: +33 (0) 6.04.16.39.50 Wij zijn vrijwilligers van Mama Alice en dit domein is van de zoon en schoondochter van mijn man en u bent van harte welkom!

 10. Theo Lendering zegt:

  Harrie en Serve,

  Wat een moed om deze reis te maken en wat een inventiviteit en doorzettingsvermogen!! Ik zie dat je inmiddels Spanje helemaal door bent en nu in Zuid Frankrijk. Regelmatig kijk ik op je website, ook onze kinderen en verdere vrienden hier op Curacao. We zouden je graag en beetje van onze zon en warmte willen doorsturen, maar per email lukt dat niet. Ik zie en lees ook dat je veel mentale steun en warmte toegestuurd krijgt van fans. Wij wensen je de komende tijd veel sterkte toe bij het vinden van een geschikte herberg, en mocht je een goede plek gevonden hebben is het misschien geen gek idee om daar een paar dagen te blijven om even tot rust te komen en een paar overnachtingen in het vooruit te boeken..
  Nogmaals, van ons allemaal, houd de moed erin en alvast een goed en gezond nieuwjaar toegewenst.

  Theo, Gerry en kids

 11. Carol Janssen zegt:

  Ha Harrie,
  via via ben ik je verhaal gaan volgen, wat n fantastisch avontuur maak je mee!
  Natuurlijk is er ook afzien, en vooral de zorg om goed eten en een warme plek voor je dieren, maar uit ervaring wordt het noordelijker in Frankrijk beter!
  Heb je er al eens aan gedacht op zoek te gaan naar een manege voor n overnachting? Die snappen het vaak beter, omdat ze vanuit de dieren redeneren.
  Je humor en leefkracht maken dat je ook door deze koude periode heenreist!
  Ik hoop ergens aan te mogen haken op je reis, tot die tijd volg ik je met respect

  Caroline

 12. henk en yola zegt:

  Dag Harrie,

  Je hebt me ooit eens door heel moeilijke momenten gesleept, in 98, en het doet goed te lezen dat zovele vrienden JOU nou trachten op te beuren. Wij sluiten ons daar graag bij aan, maar ik ga daar verder geen fraaie volzinnen voor bedenken, die staan hierboven al ! Soms benijden we je op je tocht, soms ook effe niet, maar de bewondering blijft heel groot !!!! We wensen je dat je het nieuwe jaar op een beetje aangename manier mag beginnen, en dat dat dan zo blijft. Vanuit Portugal alle goeds !!!

 13. Hadihar,
  Alvast een goed uiteinde én een beter begin.
  We drinken er ene (of enkele) op jou én je expeditie.
  Succes volgend jaar!!
  Het m&d

 14. peter koch zegt:

  Beste Harrie een voorspoedig 2015, ‘ne gooje roetsj en dat je alles goed mag gaan onderweg.

  Gr., Peter.

 15. Hallo Harrie,

  t Is alweer n tijd geleden dat we met je mee hebben gelopen. Goeie herinneringen hebben we hieraan! En nu op Oudjaarsavond denken wij ook aan jou! Je hebt van 2014 al n bijzonder jaar gemaakt; ga in 2015 op dezelfde voet verder… Blijf gezond en vol goede moed, wij lopen in gedachten met je mee!

  Groetjes,
  Pauline & Rob

 16. Hoi ijij willen jullie nog een Gooje roetsj wensen ,wel niet. Figuurlijk hoor ,en voor het nieuwe jaar veel mooie slaapplaatsen droog weer ,en zeer vriendelijk mensen .
  Hou jullie taai gr Harrie,Marlies.

 17. Paul Heijnen zegt:

  Hoi Harrie,
  Ik heb je 2 dagen gemist . Het isnu 1 jan bijna 01 uur : we wensen je alle denkbare voorspoed inje verdere respectabele voettocht. Hopelijk heb je oud op nieuw ook nog wat feestelijk kunnen vieren.
  Toi,toi,toi…..en veel geluk .
  Groetjes Paul&Anne

 18. Beste Harry,
  Het is nu 00.55 1 jan. 2015 en via deze weg wensen wij jou een rijk 2015 in alle opzichten.
  We lezen dat je soms toch wel je moeilijke momenten kent! En toch is er dan altijd wel weer iets wat
  Jou de kracht geeft om verder te gaan. Grandioos!!
  Harry, in deze aparte dagen veel kracht gewenst.
  Grten Josette en Noël oet Gebrook.

 19. Besteed; natuurlijk zonder t, maar ja het was ook een uur ’s nachts toen ik het schreef
  Adiee Ben

 20. Michelle zegt:

  Lieve Peetoompie,

  Gelukkig nieuwjaar gewenst! Wij hebben aan jullie gedacht gisteravond en volgen de wandel-avonturen ook in dit jaar weer nauwgezet. Op een geweldig 2015, met een ‘nieuwe aanwinst’ en een groot succes op uw naam!

  Veel liefs uit het Eindhovense.

  Michelle en Nick

 21. beste Harrie
  veel wandelplezier en weinig zorgen voor overnachtingen toegewenst in 2015!
  Komt goed!!
  groeten
  Frans

 22. Carin en Jeu zegt:

  Dag Harrie,
  Wij wensen je alle goede dingen op je hopelijk goed begaanbare wegen. Houd vol, zo ben je. We zullen een dezer dagen contact met je opnemen met verschillende mensen van DDD en iets afspreken rond 17, 18, 19 februari. Veel groeten, Carin en Jeu

 23. George Mordant zegt:

  Beste dokter,
  Ik wens u op uw trip een zalig Nieuwjaar en een goede gezondheid toe voor u en uw de familie (incl. de dieren).
  Ik lees nog steeds u leuke berichten die meestal amusant zijn en af en toe wat minder leuk vanwege dat u pech heb met herbergen boeken en soms wat vergeet, maar allee dat is menselijk wa.
  Grtz George

 24. Jan Meindersma zegt:

  Hè Harry, alle goeds voor 2015.
  Jammer dat dat georganiseer je plezier een beetje vergalt.
  Maar alles komt goed, zeker weten.

  Hartelijke groet, Marie-José en jan.

 25. Hoi Harrie,
  Graag willen wij vanuit Nijswiller je een geweldig 2015 wensen, wat je tot nu toe gepresteerd hebt is geweldig.2015 wordt hopelijk nog beter.
  Hartelijke groet Piet en Ans.

 26. Floor de Ruiter zegt:

  Dag Harrie
  Een mooi en gelukkig nieuw jaar.en veel succes en kracht op weg naar huis.
  Groet floor

 27. Harrie Huijben zegt:

  Hoi Carin en Jeu. Door de grote drukte en wat moeilijkheden op mijn tocht, de laatste tijd, ben ik wat laat met mijn reactie. Eerstens ook voor jullie de beste wensen. Wat samen doen op 18, 19, en/of 20 febr. lijkt me heel leuk. Zelf loop een zo’n 25 km. per dag, maar jullie zouden een dag of een dagdeel kunnen meelopen. Mijn paard loopt maar 3 km. per uur, dus het tempo is goed vol te houden. Of alleen de avond, voor degenen, die niet lopen willen. Ik weet nu nog niet waar ik dan precies zit, maar het zal wel N-Frankrijk, of in de buurt v d Belgische grens zijn. We houden contact. Je kunt me ook bellen 06-22566220 of sms-en. Gr., H

Geef uw mening

*