Donderdag 15 mei 2015 Hemelvaart Hamar 19 km +2 heen + 2 terug

Donderdag 14 mei Hemelvaart Hamar 19 km +2 heen + 2 terug jeugdherberg-centrum en vice versa.
Om 2.30 u. in de nacht begint het al te klaren.
We vertrekken met prachtig weer richting Hamar, een oude stad met de ruïne van een meer dan 1000 j. oude kathedraal. Helaas voor mij en voor mijn bezoek hun laatste dag, vóór terugkeer naar Nederland.
Onderweg komen we bij een oude bierbrouwerij, waarnaast het clubhuis van een golfclub is gevestigd. Daar moet ook te eten zijn. En inderdaad, gegroet door iedereen, alsof we collegagolfers zijn, bestellen we wafels met slagroom en koffie, voor bedragen die het dubbele zijn van bij ons. Noorwegen is een van de duurste, zoniet het allerduurste, land van Europa. Terwijl wij nog 3-4 laagjes aanhebben, zitten ook hier die kolossale Noorse lichamen met blote armen en benen de kou te trotseren. Wij lachen er maar eens om. Ha, ha.
In Hamar word ik eerst door mijn collegalopers begeleid naar mijn jeugdherberg. Het vandrerhjem is gevestigd in een van de onderkomens voor de winterspelen van Lilehammer, van jaren geleden. Een kleine kamer, met bed, douche, toilet, verwarming, tv en verder met een gemeenschappelijke eetzaal en tuin. Niet gek.
Vandaar gaan we te voet Hamar in, waar we de rest van de middag doorbrengen op een terras. We eten middag, ik het mijne plus een deel van dat van Sonja ( een van de vele voordelen van mijn huwelijk!) en daarna nog een enorm stuk cake ( plus rest van dat van Sonja, natuurlijk) zodat ik genoeg heb voor de rest van de dag.
Ik zoek nog een camerawinkel, om mijn kapot gevallen fototoestel te vervangen. Gevonden! Vandaag alles gesloten, dus morgenvroeg terug naar die zaak. Vanochtend de oplader voor mijn gps-batterijen in een of ander stopcontact laten steken. Hehe! Nou ja, ik kan me ook behelpen met duracelbatterijen. Dus daar ook maar en passant naar gezocht. En zo blijf je bezig.
Na vertrek van Sonja, Oesj en Paul per trein naar Oslo, ga ik retour vandrerhjem voor de gebruikelijke aktiviteiten: route van morgen naar Pilegrimsherberget Konfirmantsalen even voorbij Brumunddal, mails, sms, weersbericht bekijken enz. Pauls gidsje wil mij in 4 dagen naar Lilehammer leiden, maar ik wil dat traject doen in 3 dagen. Dat is weer een heel gepuzzel. Waar liggen overnachtingsplaatsen? Zijn die geopend? Wat kost het? Is daar eten of moet ik dat meesjouwen? Is er kookgelegenheid? Mogelijkheid tot inkopen doen? Moet ik reserveren? Hond welkom? Tenslotte iets gevonden in Veldre, 27 km. verder, richting Lilehammer. Toch nog maar een pizza genomen en c’est ca voor huuj (vandaag).

Geef uw mening

*