Donderdag 11 juni 2015 Nyheim Camping in Namsskogan 30 km.

Dotterbloemen, in Nl. vroege voorjaarsbloeiers

Dotterbloemen, in Nl. vroege voorjaarsbloeiers

Weer massa's bosanemonen, mee van de eerste voorjaarsbloemen in Nl. Ze volgen me al 3 mnd. op mijn route

Weer massa’s bosanemonen, mee van de eerste voorjaarsbloemen in Nl. Ze volgen me al 3 mnd. op mijn route

De besneeuwde bergen van het immense natuurgebied Bjørgefjell

De besneeuwde bergen van het immense natuurgebied Bjørgefjell

image
Een van de geïsoleerd liggende dorpjes hier

Een van de geïsoleerd liggende dorpjes hier

Veel natuurschoon

Veel natuurschoon

Vissen en jagen zijn nationale sporten. Veel vissershutten

Vissen en jagen zijn nationale sporten. Veel vissershutten

Schuilhutten voor vissers hebben meestal een houtvoorraad

Schuilhutten voor vissers hebben meestal een houtvoorraad

imageimageimage
Mijn onderkomen voor de nacht

Mijn onderkomen voor de nacht

Tosca wacht, terwijl ik inkopen ga doen

Tosca wacht, terwijl ik inkopen ga doen

Lijkt van binnen wel een woonwagen

Lijkt van binnen wel een woonwagen

In dit afgelegen huis woont een persoon met humor

In dit afgelegen huis woont een persoon met humor

Dichter bij

Dichter bij

Nog dichter bij

Nog dichter bij

Stukje van hun tuin, met narcissen!

Stukje van hun tuin, met narcissen!

Witte elanden?

Witte elanden?

Mijn eerste rendieren

Mijn eerste rendieren

Veel onbewoonde boerenwoningen

Veel onbewoonde boerenwoningen

Engelsen, met de camper op weg naar de Noordkaap

Engelsen, met de camper op weg naar de Noordkaap

Hartstikke verslapen. In Nl. word ik gewekt door het sterker wordende licht, maar hier blijft het de hele nacht licht schemeren, dus dat biologisch klokje werkt hier niet bij mij. Nu komt dat goed uit, want door de lange wandeldag gisteren, 45 km., was ik veel te laat in bed. Bij de Nijmeegse 4- daagse lopen de militairen, dacht ik, 40 km. Met bepakking van 10 kilo. Mijn bepakking is 16 kilo en mijn schoenen zijn klaar voor de hond.
Bijna 1 week sinds zus Francien terug naar huis ging, sinds zoon Servé en schoonzus Marion jarig waren. En een paar dagen sinds vriendin Anne’s verjaardag. Jammer dat ik het allemaal moet missen. Ik moet zeggen, dat de eenzaamheid me minder stoort dan voorheen. Mogelijk door de mooie natuur, of omdat ik vrij gemakkelijk onderdak en eten vind, niet hoef te zoeken naar de route en prettige dingen in het verschiet liggen: over 12 d. naar huis, kijken of het nieuwste kleinkind geboren is, hier en daar even aan gaan, met Han samen vanuit Nl. terug naar Zweden, om daar een begin te maken aan de honderden km. lange Kungsleden. Dat is het historische koningspad door de ruigten van ongerept Lapland. En, hoewel ik mijn tocht nog steeds machtig boeiend vind, komt het eind ervan ook langzaam in zicht. Eind augustus ben ik op de Noordkaap, een week of 7 eerder dan gepland. En dan mag ik weer aan het werk, waar ik ook wel naar vooruit kijk. Waarom zou ik mijn medewerkers/ collega’s alleen laten genieten van hun ideale werkplek? Gedeelde vreugd is dubbele vreugd! Olé. En er liggen thuis stapels werk te wachten, die ik met enthousiaste voortvarendheid wil aanpakken. Dus, alleen maar reden tot vrolijkheid.
Vanochtend telefoontje van vriend S uit de Achterhoek. Hij belt trouw elke week, tot mijn grote genoegen. Onderweg een praatje gemaakt met een Engels koppel, die met de camper onderweg waren van Oslo naar de Noordkaap. Hun zoon ontmoette in Disnyland een Noorse en woont daar nu mee samen in Oslo. Foto. Daarom hun bezoek aan Noorwegen.
Van tijd tot tijd is Tosca bijna niet te houden, trekt als een idioot (trekken die?), kijkt steeds achterom, neus in de lucht. Ik denk dan: weer een eland. Maar deze keer had ik het eerder in de smiezen dan Tosca. Twee grote witte dieren in de verte. Witte elanden, schoot even door me heen. Kan niet. Je hebt witte paarden, waar prinsen op zitten en waar ( bijna) elke vrouw van droomt. Nee, twee heuse rendieren. Een stak gewoon de weg over, maar de ander bleef heen en weer dralen, alsof hij mij wilde wegjagen. Waarschijnlijk de bok. Foto. Kom jong, geen gezijk. Mij maak je niet bang. Tosca was ontembaar. Wat een kans op een trofee ontnam ik haar, door haar vast te houden. In der Beschränkung zeigt sich der Meister (juist geschreven Han?). Aan de huizen te zien is jagen en vissen hier nationale sport. Overal geweien boven de poorten. Overal vissersschuilhutten. Wat een woord: hottentottenvissersschuilhuttententoonstellingsterreinen. Een Noor vertelde me dat er buiten Noorwegen meer Noren wonen dan in Noorwegen. Vooral in de VS. Ik kan me dat voorstellen. Landbouw moet hier volstrekt onrendabel zijn. Veel arme grond, kleine boerderijtjes, een erg kort seizoen. Maar wel een dure traktor nodig, machinerieën. Landbouw moet hier wel sterk gesubsidieerd zijn, om rond te kunnen komen. Zal ook wel een van de redenen zijn, dat Noorwegen niet bij de EG wil. Ik geloof, dat de helft van d Noorse bevolking in Oslo woont. Overal oude, verlaten, houten huisjes, boerderijtjes. Niet voor niets. Foto.
Ik zie een kapot gereden kikker of pad. Dus die zitten hier ook. Een vlucht, of klucht kraanvogels, of hoe noem je zo’n groepje? Wat ganzen, een kievit, reiger, ontelbare sijsjes. Ik hoor de eerste koekoek. En natuurlijk zijn er weer bosanemoontjes en narcissen. Dat worden mijn Noorwegenbloemen, denk ik. Dotters, die bij ons bloeien in het vroege voorjaar.
Dit is de eerste dag sinds weken, dat ik mijn cape niet heb aangehad. Hiep hoi.
De vriend S, die mij vandaag belde uit de Achterhoek, vroeg, of ik eventueel een voordracht wilde houden voor zijn serviceclub. Ja, natuurlijk, heel leuk, zei ik, tegen een vergoeding aan Mama Alice. En zo begon ik al eens te denken wat ik dan vertellen moet. Dus een eerste evaluatie van mijn tocht begint. Wat vertel ik? Hoe ik er toe kwam. Waarom. Doel. Voorbereiding. Wat het me brengt. Moet nog worden uitgewerkt. T.z.t. moet ik hulp zoeken met het maken van een power point projectie. En zo blijven we bezig.
Ik kom ruim voor zes op mijn camping aan. Installeer me. Loop 1 km. terug naar het dorp om inkopen te doen en bestel en passant in een tankstation een hamburger en een hotdog met friet en veel mosterd. Lekker ongezonde vette hap. Kan ik morgen weer er tegen aan. De aderverkalking door de vette hap? On verra. Morgen naar Majavatn camping, slechts 28 km. Maar dáárna krijg ik de zaterdag met 37 en de zondag met 43 km! Maar dan ben ik wel maandag bij de Zweedse grens. Tijd om nog eens extra te denken aan Mama Alice.

Reacties

 1. Hoi Harrie ,of moet ik zeggen Pipo ,wNt je slaap adres was net de woonwagen van Pipo,en mamelou 🙂
  Je heb alweer een mooie verslag geschreven ,met mooie foto’s ,ook was er weer eens wat anders te zien dan die elanderes,mooie rendieren ,dan heb je die ook weer gehad nu rest alleen nog de grote beer ( grapje ) hou je taai ,voor morgen hiep hiep hoera Harrie is jarig vandaag ,drink er eentje van ons .
  gr Harrie,Marlies.

 2. Harrie Huijben zegt:

  De grote beer krijg ik al weken niet te zien door de bewolking. De kleine beer het zelfde. Is Harrie morgen jarig? Waarom zegt die dat niet? ‘T is een Oelewapper!

 3. Rob en Pauline zegt:

  Hallo Harrie

  Via betrouwbare bron richting Cottessen hoorden wij dat je vandaag jarig bent, dus vanuit Ville hiep hiep hoera voor de kilometervreter 🙂 . Wij toasten op jou met zelfgemaakte vlierbessenbloesemchampagne (leuk woord voor scrabble) . Dus Skål op je gezondheid.

  Groetjes Rob & Pauline

 4. tom doveren zegt:

  Harrie proficiat met je verjaardag en Sonja en de kinderen.!!

  Op jouw magnifieke reis en toekomst heb ik een gedicht gemaakt TGV
  Dat zend ik jou zodra mijn eigen computer het weer doet
  Een fijne avond en goede pleisterplaatsen

  Heel veel smorrie van tom doveren voor op reis!

 5. Harrie Huijben zegt:

  Hoi Tom, Ben heel benieuwd naar je gedicht. Van Siep hoorde ik eea over de ontwikkelingen. Succes. Gr., Harrie

 6. Harrie Huijben zegt:

  Hoi Tom,
  Ben heel benieuwd naar het gedicht. Via Siep hoorde ik eea over de ontwikkelingen. Succes. Gr., Harrie

 7. Agnes Augenbroe zegt:

  JArige Harrie
  Van harte gefeliciteerd met u verjaardag nog vele gezonde jaren erbij
  Dit wens ik u vanuit het zonnige zuiden
  U loopt veel te snel geniet van de omgeving dit is eenmalig
  Geweldige omgeving en dan de dieren die u tegen mag komen
  Dat is fantastische geniet ,want het is zo voorbij
  Groet uit Noorbeek

 8. Harrie Huijben zegt:

  Beste Agnes, Dank voor alle goede adviezen. Ik zal ze opvolgen.gr., Harrie

 9. Marietje zegt:

  Cool die rendieren! X Marie

 10. Harrie Huijben zegt:

  Dat ze maar oppassen voor shin splint met dat rennen over de weg. Veul sjpass, wah!

Geef uw mening

*