Dinsdag 17 febr. 2015 Oignies-en-Thierache 30 km

Routemarkering links op hoek van huis bijna niet te zien

Routemarkering links op hoek van huis bijna niet te zien

Routemarkering op huishoek

Routemarkering op huishoek

Vervolg route, veel vervallen huizen

Vervolg route, veel vervallen huizen

Ten zuiden van de grote rivieren hangen hoefijzers in Europa met de opening naar beneden

Ten zuiden van de grote rivieren hangen hoefijzers in Europa met de opening naar beneden

Bord bij de grensbeek met foto's over vroegere grensbewaking

Bord bij de grensbeek met foto’s over vroegere grensbewaking

Grensbeek met bruggetje van Frankrijk naar België

Grensbeek met bruggetje van Frankrijk naar België

Leon bovenop de Frans-Belgische grens

Leon bovenop de Frans-Belgische grens

Modern huis in Maaslandse stijl:breuksteen, zware raam-en deurlijsten van Namense steen, hoekstenen

Modern huis in Maaslandse stijl:breuksteen, zware raam-en deurlijsten van Namense steen, hoekstenen

Sportclub met enkele zeer uitgelezen dames

Sportclub met enkele zeer uitgelezen dames

De penningmeester wil eens voelen hoe dat voelt

De penningmeester wil eens voelen hoe dat voelt

Rocroi, de Belgische grens, bijna bereikt

Rocroi, de Belgische grens, bijna bereikt

Veel voorbeelden van Ardenner bouw: met Ardenner breuksteen, zware, blauwstenen, ook wel Namense steen of arduin genoemd, raam- en deurkozijnen, resp. -posten en op de hoeken van de muren grote hoekstenen van verschillende grootte. Foto. Tosca heeft weer de dubbele afstand afgelegd. Ze ligt nu, met een gevonden runderrib, in een garage. De hoefijzers hangen hier met de opening naar beneden. In Europa schijnt een min of meer horizontale lijn te lopen, waarboven de hoefijzers verkeerd om(!!)hangen. Boven die lijn, die in Nederland wordt gevormd door de grote rivieren, is de opening boven, ” omdat anders het geluk er uit valt”. Beneden die lijn doet men niet de moeite om 2 spijkers te gebruiken. Met gebruikt slechts een spijker en daar is de opening dus aan de onderzijde. In Nederland is er discussie over, hoe om het ijzer moet hangen, net zoals er dicussie is over Sinterklaas. Maar dat komt weer door die scheiding tussen noord en zuid tgv de rivieren. In België en Frankrijk hangt het ijzer met de opening naar beneden en daar zullen ze best ook wel gelukkig zijn, op zijn tijd. Foto. Ook nog een foto van een van de vele kastelen. Elk dorp lijkt wel een kasteel te hebben. Foto. Ook nog een foto van hoe gemakkelijk je de route mist, omdat de routemarkeringen klein zijn, vaak maar éénmalig aangegeven en soms zijn de kleuren verweerd.
Veel zumpetige ( moerassige) bossen. Een 80-jarige man wees me een alternatieve route door het bos en liep een stuk mee, totdat, ja,ja… de gymclub in beeld kwam. Na het nuttigen van een paar Ieëpener dröpkes en de overhandiging van een T-shirt met aan de ene kant de naam Harrie (zo heet ik) en aan de andere kant de initialen (dus niet geni(t)alien) van de sportclub. Mij werd schielijk verdutst dat ik niet gymclub mag zeggen, maar dat we een SPORTclub zijn. Bij gym denk je aan draaien met de handjes en wapperen met de armpjes en aan ballonnetjes naar elkaar werpen. Liever doen we de de realiteit enig geweld aan door ons sportclub te noemen.
Jan, voorzitter, die technisch boven het gemiddelde lijkt uit te steken, neemt de filmcamera over en legt de meest saillante details vast. Totdat na 45 min. of zo blijkt, dat hij filmt met de camera verkeerd om. Dus alleen zijn eigen, overigens zeer markante, kop staat er op. Nu is de vraag of dit jammer is.
Het paard wordt gestald in een manege in Rue de Fir in Oignies-en-Thierache, waarna wij per auto verder rijden naar het 5 km verder gelegen hotel in Haybes.
Na paard en hond goed ondergebracht te hebben, wordt, zonder ruzie, gegeten en daarmee mijn enige dagen vakantie ingezegend. We wandelen nl. wel de komende 3 dagen, elke dag verder naar huis, maar ‘savonds komen we met de auto steeds weer in Haybes hotel St. Hubert terug. Na 3 d. word ik dan weer los gelaten op het meest noordelijke punt dat we bereikt hebben en mag ik weer alleen verder stievelen.
Ik ben moe, adië wah (tot ziens in de zuid-oosthoek).

Reacties

 1. Nou Harrie wat is dit ,mistery gasten er zouden toch wat meelopers komen van je gymclub of zijn ze al gevlucht ? 🙂 Ik hoor het wel van je ,hou je taai gr van je fans Harrie,Marlies.

 2. Hoi hier ben ik nogmaals ,er was wat mis gegaan bij de eerste mail was geen verslag en foto’s bij ,daarom nu nog even het recht zetten .
  Wat chic dat ze zijn gekomen ,en daar nebje dan ook hulp van ook als is het met de lens verkeerd om ,mag de pret niet drukken .
  Voor morgen veel zonneschijn en veel plezier gewenst hou je taai de gr van Harrie,Marlies.

 3. Beste Harry,
  Ongelofelijk wat ’n risico je neemt met het op sleeptouw nemen van ’n bejaard gymclubje. We hopen dat Jeu de kaart niet hoeft te lezen anders zul je de Noordkaap nooit bereiken (we spreken uit ervaring). Om je een hart onder de riem te steken zullen we een donatie geven tbv het goede doel en willen we je veel sterkte en succes wensen met het vervolg van de reis. Groetjes uit Epen, Erik en Marianne

 4. Dag Harrie,

  De penningmeester die bij je op bezoek is, is mijn collega Jeu Janssens. Hij zou jou weleens komen vertellen hoe je zo’n wandeltocht moet organiseren! Ik wens je veel succes met hem en zijn SPORTclub…ze komen uit Epen; het zijn dus bijzondere mensen. Een beetje vergelijkbaar met Volendammers, hahahaha!

  Hartelijke groeten,

  Hélène Knops (niet uit Epen)

 5. Hub Jaminon zegt:

  Nu je deskundige wandelaars bij je hebt kan de komende dagen niets misgaan.
  Ook de stemming stijgt zeker boven het gemiddelde.
  Speciale vermelding verdient de filmkunst van Jan!
  Fijne dagen en veel groeten van
  Hub Jaminon

 6. Harrie Huijben zegt:

  Dank je Hub. We hebben samen meer dan 40 km. Gewandeld. Gr.

 7. Harrie Huijben zegt:

  Hoi Helene, lijkt wel HH, Harrie Huijben, de Romeinen hadden heel W-Europa veroverd, behalve het Gallische dorpje van Asterix en Obelix. Zo is ook Epen de grote uitzondering, wrsch. vooral door Jeu en Sjef. Ik begrijp v Jeu, dat je bevoorrecht bent met hem te mogen werken. Wij ook, om met hem te mogen gymmen op de sportclub. We laten hem vaak winnen. Vind die fijn. Veul sjpass.

 8. Harrie Huijben zegt:

  Jullie zijn bijna te goed voor deze wereld. Gr.

Geef uw mening

*